Elektrische gitaar

De elektrische gitaar.

Wat?

De elektrische gitaar is een andere gitaar dan de Spaanse gitaar of de klassieke gitaar.
Ze heeft geen klankkast en heeft stalen snaren in plaats van nylon snaren. De stemming is hetzelfde als bij de klassieke gitaar waardoor je al de liedjes die je al kent ook op een elektrische gitaar kan spelen. Er is enorm veel keuze qua vormen en kleuren waardoor je altijd een gitaar zal vinden die je het meest aanspreekt. Een elektrische gitaar wordt hoofdzakelijk bespeeld met een plectrum.
 
 
 
Omdat deze gitaar geen klankkast heeft moeten we haar geluid versterken met een versterker. De meeste versterkers hebben heel wat mogelijkheden en verschillende klanken. Zo kan je van het geluid van AC/DC switchen naar dat van Metallica met één druk op de knop. Leuk!
 
 
 
 
 
De verschillen:
Het grootste verschil tussen de lessen elektrische gitaar en klassieke gitaar is het repertoire dat wordt aangeleerd. De elektrische gitaar wordt in de meeste uiteenlopende genres gebruikt: Pop, Rock, Funk, Jazz, Singer-songwriting, enz.
 
Budget?
Er is reeds een beginnerspakket van Squier voor 209 euro. Met dit pakket ben je volledig uitgerust en kan je zeker twee jaar oefenen. Kies vooral een gitaar die je mooi vindt en laat je adviseren door een specialist. Wil je graag investeren in een instrument dat wat langer meegaat, dan zijn dit wat goede tips::
Gitaren:
Squier Classic Vibe Stratocaster of Telecaster
Epiphone Les Paul
Ibanez vanaf 200 euro
Cort G-series
Versterker:
Roland Cube vanaf 169 euro.
Verder heb je nog een hoes en een kabel nodig om de gitaar aan te sluiten.
 
 
De leraars:
 
Stef Minnebo
Stef Minnebo (°1958) is leraar elektrische gitaar en leidt ook enkele ensembles in onze academie. Hij is ook leraar in Ma-Go Antwerpen. Van 1999 tot 2009 was hij gastdocent arrangement & compositie aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.
Hij was gedurende 18 jaar docent en coördinator van de jaarlijkse Jazz en Pop zomerstage in Dworp, onder de vleugels van Jeugd en Muziek Antwerpen.
Hij is gitarist in de North Side Bigband en is ook gitarist, bassist of dirigent in diverse projecten.
In 1993 ontving hij de BAP (Belgische Artistieke Promotie) prijs van Sabam.
Als componist/arrangeur schreef hij 65 gepubliceerde werken voor gitaar, koor, jeugdensembles, blaasorkest, symfonisch orkest plus een groot aantal ongepubliceerde werken.(o.a. voor bigband) Zijn stijl kenmerkt zich door een combinatie van elementen uit klassieke muziek, wereldmuziek en jazz.
 
 
Steven Hellemans
Steven (°1983) studeerde klassieke en elektrische gitaar bij Stef Minnebo, waarna hij afstudeerde aan het Lemmeninstituut te Leuven als Meester in de muziek, optie Gitaar Pop Rock Jazz. Na deze studies deed hij een specialisatiejaar Pop-Rock in Codarts Rotterdam bij Leendert Haaksma, Menno Gootjes en Age Kat.
Naast de elektrische gitaar speelt hij ook basgitaar.
Steven is actief binnen de meest uiteenlopende stijlen: van pop bij o.a. de coverband "Jeu de Foules" tot rock bij o.a. "Tulip" en jazz binnen verschillende formaties.
Hij geeft elektrische gitaarlessen in de academie van Turnhout, Heist-op-den-Berg en Herenthout. Steven draagt het plezier van muziek maken hoog in het vaandel en probeert dit door te geven aan zijn leerlingen.