Kinderkoor/Koor/Vocaal Ensemble

De koorklas van onze academie is een gemengd koor o.l.v. Annick Truyts.
Momenteel telt het koor een vijftiental leden.

Het jeugdkoor repeteert op woensdag van 15.30  tot 16.30 uur.
De koorrepetitie voor volwassenen gaat door  op maandag  van 20.15 tot 21.15 uur.
Tijdens de repetities werken we aan een ruim repertoire en komen verschillende stijlen aan bod.
Gedurende het schooljaar bereiden we een tweetal concerten voor.
 
Het academiekoor bestaat uit leerlingen zang uit de middelbare graad maar alle vocaal geïnteresseerden zijn welkom.
Zo kan je ook als instrumentist het vak samenspel inruilen voor een uurtje koor.
Zing je graag en zoek je een leuke en leerrijke kooractiviteit? Ook dan ben je van harte welkom in het koor.
 
Voor grote projecten zoals het Kerstoratorium van Koen Mariën (2013) en het Requiem van Gabriel Fauré (2014) kon het koor steeds rekenen op de hulp van het Vocaal Ensemble o.l.v. Lydia Van den Berckt.
 
Het vocaal ensemble bestaat uit studenten voor wie zingen een passie is en die reeds gedurende enkele jaren een opleiding solozang volgen binnen de academie. Deze groep kan nog steeds rekenen op de steun van een aantal zeer gepassioneerde oud-studenten.

 

Tijdens de repetities op dinsdag (20 uur) en zaterdag (11uur) wordt er in kleinere bezettingen gewerkt aan een zeer divers repertoire waarin verschillende stijlen aan bod komen. De klemtoon ligt op het meerstemmig gemengd a capella zingen.

 

 

 

 

 

 

 

Het vocaal ensemble concerteerde de voorbije jaren met groot succes:

- In 2012 verzorgden ze een mooi, gevarieerd programma in het C.C. van Hoeselt.

- In 2013 voerde het Vocaal Ensemble i.s.m. het symfonisch orkest van de academie het Kerstoratorium van Koen Mariën uit in de kerk van Heist Goor.

- Eveneens in 2013 brachten ze het vredesconcert “Pacem” in de kerk van de zusters van het Heilig Graf in Tongerlo.

- In 2014 stond, i.s.m. Sinfonia Heist o.l.v. André Walschaerts, het Requiem van Gabriel Fauré op het programma.

- In december 2014 en december 2015 verleenden ze hun medewerking aan de concerten Kerst-op-den-Berg en Kerst-op- ’t Goor.

- In december 2015 kon je ze aan het werk horen (en zien) in de kerk van de zusters van het Heilig Graf in Tongerlo, met als thema solidariteit en als gastspreker zuster Jeanne Devos.

- In oktober 2016 verleenden ze hun medewerking aan de uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff en verzorgden ze tevens het voorprogramma. Klassiek centraal schreef hierover volgende recentie: 

“De organisatoren kozen voor een complementair voorprogramma met tijdgenoten van de vroegmiddeleeuwse Carmina Burana, waaronder Orlandus Lassus, Heinrich Isaac, Pierre Certon en anderen. De polyfonie kwam voornamelijk uit onze streken. Stuk voor stuk soevereine miniwerelden waarin transparante klankkleuren en contrasten centraal staan. Meerstemmige a-capella liederen, stilistisch zeer gevarieerd: van minneliederen tot frivole liederen en hoogstaande poëtische teksten. Het Vocaal Ensemble van de Heistse Academie o.l.v. Lydia Van den Berckt streven perfectie na. De zangers schuiven voor elk nieuw lied vlot en stijlvol op hun plaats. Het geheel is kwalitatief hoogstaand. Alleen misschien deze randopmerking: in een intimistische setting zouden deze liederen nog veel meer tot hun recht komen.”

- In april 2017 brachten ze  weer i.s.m. Sinfonia Heist een passieconcert in Heist-Goor.

- Op 17 december 2017(Heist-Goor) en op 21 december 2017(abdij Tongerlo) kan je het Vocaal ensemble aan het werk horen; op het programma werken van Francis Poulenc, Edward Elgar, Gabriel Fauré…

- En natuurlijk is het Vocaal Ensemble een vaste waarde op het jaarlijkse Kerstconcert van de academie!

Sinds 2012 staat het Vocaal Ensemble onder leiding van Lydia Van den Berckt.
Zij behaalde aan het Lemmensinstituut de laureaatsdiploma’s voor saxofoon, zang en kamermuziek en werkt sinds 1989 als lerares zang, stemvorming en Vocaal Ensemble in de Heistse Academie.