Klassiek

Muziek in het algemeen wordt wel eens onderverdeeld in drie genres: de volksmuziek, de "lichte" muziek (pop, rock, jazz, ... ) en de klassieke muziek. De klassieke muziek wordt dan ook vaak bestempeld als "kunstmuziek" of "serieuze" muziek. Dit stoffige, oubollige imago is echter geheel onterecht. De klassieke muziek heeft gedurende de afgelopen eeuwen een hele weg afgelegd en heeft een onvoorstelbare evolutie doorgemaakt: 

Vanuit de vocale middeleeuwse en renaissance-muziek, over barokke concerti, klassieke symfonieën, romantische ouvertures en opera's naar de hedendaagse muziek... Wie heeft er nog nooit gehoord van muzikale reuzen als Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Debussy, Stravinsky ... ? Je ziet: klassieke muzikanten kunnen putten uit een onwaarschijnlijk uitgebreid en veelzijdig repertorium.

In zekere zin heeft de klassieke muziek met haar lange geschiedenis ook de basis gelegd voor de hedendaagse "moderne" muziekvormen. En tegenwoordig bestaat er ook een grote wisselwerking tussen de klassieke muziektraditie en de moderne muzikale vormen als jazz en electronsiche muziek wat leidt tot boeiende kruisbestuivingen.

Onze klassieke afdeling biedt een brede waaier van mogelijkheden aan. Je kan je keuze maken uit: strijkinstrumenten, houtblazers, koperblazers, piano, gitaar, harp, accordeon , slagwerk, orgel of zang. Een theoretische opleiding kan ook. Maak je keuze uit muziekgeschiedenis, algemene muziektheorie of experimentele muziek. 

In de eerste en tweede graad krijgt iedereen een degelijke klassieke basis. In de lessen Muzikale Vorming en Groepsmusiceren leer je de taal van de muziek. Je leert de noten lezen, zingen en schrijven. In de instrument- of zangles leg je een degelijke basis voor de toekomst.